Zitten is het nieuwe roken?

Ga maar eens na hoeveel uren je zittend doorbrengt. Als je hierover nadenkt dan komt dit wel even binnen.Persoonlijk heb ik al bijna zo’n 6.000 dagen gezeten. . Gemiddeld zo’n 9 uur per dag, dan zit je in totaal op 54.000 uren die ik er dus al op heb zitten. Ik reken nog niet eens het mee wat ik thuis zit en de kilos die erbij komen. Je kan dus wel nagaan hoe belangrijk het is dat je goed zit ;).

Zitten veroorzaakt klachten en dit veroorzaakt ziekteverzuim. Ik wil bewustwording creƫren over dit fenomeen. Een paar jaar gelden kwamen de eerste onderzoeksresultaten dat zitten dodelijk was en dat het beter was meer te gaan bewegen. Hoe kan dat nu als de werkzaamheden meer worden en door het beeldscherm en computer gebruik de taken meer werden. We kunnen niet het werk neerleggen en gaan wandelen of sporten?

Maar ja, jij zit nog de hele dag op die bureaustoel. Hoe zorg je er dan voor dat je stressniveau niet steeds verder oploopt? En hoe zorg je ervoor dat je geen lichamelijke klachten krijgt van het zitten. Daar komt het interessante. Je kunt je bureaustoel gebruiken om stress te verlagen:

Omdat het zenuwstelsel in je rug een communicator is naar je hersenen komen de fysieke klachten dus ook in je hersenen terecht. En die krijg je als je bureaustoel niet op jou is afgesteld. Klinkt misschien raar, maar dit heeft ook gevolgen voor mentale toestand. Niet bevorderlijk voor je omgeving dus als die de verkeerde kant opgaat. En omdat je ook nog eens zoveel uren op je bureaustoel zit, moet ‘ie gewoon goed zijn. Dus voldoende alles van je rug ondersteunen, je schouders op de juiste hoogte houden en ervoor zorgen dat je voetjes op de vloer kunnen blijven.

Wil jij er vandaag nog voor zorgen dat je de volgende duizend uur zo min mogelijk last van stress hebt, neem dan contact met ons op via info@werkomgevingscoach.nl.

Artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>